top of page

Обласний семінар-практикум


Одним із основних і досить складних завдань сучасного позашкільного

закладу є формування у вихованців здатності до свідомого, обґрунтованого і

самостійного вибору професії та подальшого оволодіння нею.

З метою вдосконалення методів формування творчої особистості, особистісної самореалізації, професійного самовизначення підростаючого покоління 16 листопада 2017 року на базі Чернівецького обласного центру науково-технічноїтворчості учнівської молоді проведено обласний семінар-практикум керівниківнауково-технічних гуртків з проблеми «Система допрофесійної підготовки тавійськово-патріотичного виховання у гуртках технічного спрямування».

У семінарі-практикумі взяли участь 33 керівники гуртків області спортивно-технічного напряму (картинг, автомоделювання, авіа-, судномоделювання); технічного конструювання; радіоелектроніки; робототехніки; юних фізиків, астрономів.

Від Путильського району були присутніми 2 керівники Путильського РЦДЮТ: Вакарюк Т.Ю. керівник гуртка «Початкове технічне моделювання» та Матіос Є.В. керівник гуртка «Юний астроном».

Учасники обговорили актуальні питання допрофесійної підготовки вихованців, організації діяльності керівників гуртків, проблему активізації науково- технічної творчості, розширення мережі гуртків науково-технічного та військово-патріотичного напрямів в Чернівецькій області, залучення педагогів до творчої діяльності та дослідно-експериментальної роботи.

Про проблеми і перспективи розвитку науково-технічної творчості в

Чернівецькій області та систему роботи Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді розповів його директор Петро Плешко.

Леонід Політанський, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрирадіотехніки та інформаційної безпеки Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ ім. Ю. Федьковича, у своєму виступі зазначив, що позашкільна освіта маєнадзвичайно велике значення для формування молодої особистості, наголосив надовгостроковій та тісній співпраці Центру та Інституту щодо пошуку, розвитку тапідтримки обдарованої молоді в галузі науки і техніки, відзначив високий рівеньпідготовки вихованців технічних гуртків позашкільних закладів до навчання та науково-дослідницької діяльності при здобутті вищої освіти.

Досвідом роботи в напряму військово-патріотичного виховання майбутніх авіаконструкторів, пілотів та штурманів авіації поділився Леонід Ковальчук, керівник гуртків Будинку дитячої творчості м. Чернівців.

Технології розвитку та навчання майбутніх винахідників за програмою LEGO Education, методику організації роботи гуртка «Навчаємося з конструктором LEGO» презентував Денис Кондрюк, кандидат фізико-математичних наук, керівник гуртків «Основи робототехніки» Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Робототехніка - новітній навчальний засіб, який полегшує сприйняття нових знань, робить навчання цікавим, вмотивовує учнів самим йти до пізнання через гру, поєднує в собі програмування, фізику, математику, технічне конструювання, дозволяє відчути й побачити результат програмування та виявити недоліки моделі в реальному світі. З дитячим азартом керівники гуртків конструювали та програмували автономних роботів-сумоїстів, а потім провели бій- змагання з ними на виштовхування з окресленого кола робота суперника.

Досвідом щодо поєднання в роботі гуртка елементів програмування,

електротехніки, радіоелектроніки на основі реалізації проектів з апаратною

платформою Arduino (Ардуіно) поділився Максим Козак, керівник гуртка

«Радіоелектронне конструювання» Чернівецького міського клубу юних техніків «Кварц».

Наступним етапом семінару-практикуму стала демонстрація законів фізики та явищ навколишнього світу в музеї Цікавої науки і техніки «Крок до зірок», яку представив Олександр Грищенко, методист, керівник гуртка «Юний конструктор» Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

Прикладом формування первинного професійного досвіду гуртківців є досвід

роботи гуртків трасового автомоделювання (керівник Віктор Токарюк) та картингістів (керівник Володимир Миронов). Для учасників семінару-практикуму вихованці продемонстрували практичне водіння та підготовку з вивчення будови автомобіля. В майбутньому вони можуть вибрати професії автомеханіків, автослюсарів, конструкторів транспортної техніки.

На завершення семінару-практикуму відбувся круглий стіл, на якому учасникиобговорили проблемні питання щодо організації роботи науково-технічних гуртків,обмінялись досвідом роботи, підвели підсумки роботи семінару-практикуму та прийняли відповідні рекомендації.

Методист ПРЦДЮТ

Нагорна Л.В.

Нагорна 
Любов Василівна

методист

технічного напрямку

Путильського РЦДЮТ

Обрані записи
Нові записи
bottom of page